van waterig tot te vet

Vrijdag 28 december 2018

Welke margarine is het lekkerste?

Goede margarine, hoe hoort die eigenlijk te smaken? Het is typisch zo'n product wat je mist als het er niet is, maar wat je niet koopt voor de bepalende smaak. Hoe apart is het dat de verschillen tussen de verschillende margarines dan zo ongelofelijk groot zijn...

'Gezonde start', 'Goede start', 'Goed begin', 'Lekker vol van smaak': het zijn geen proefnotities van onze testers, maar de creatieve benamingen van de fabrikanten. Ontbijtkoek heet gewoon ontbijtkoek, maar in de supermarkt heet margarine nooit margarine. Apart!

De testers krijgen stukjes volkorenbrood en dan kan het proeven beginnen. Je zou denken dat de testers op zoek gaan naar de smaak van roomboter, dat is toch 'the real stuff'. Niets is minder waar: veel margarines worden 'te vettig' gevonden. Met name de Vita D'or van de Lidl gaat hier hard onderuit. De smaak is wel te verklaren als je kijkt naar onze voedingswaardentabel: maar liefst 80 van de 100 gram bestaat uit vet. Dat is nog eens een slecht begin voor een margarine die 'Goed begin' heet.

AH Balans en 1 de beste vallen juist tegen vanwege de waterige smaak. Dat zou te verklaren kunnen zijn uit het feit dat de twee margarines ongeveer de helft van het vet bevat van de Lidl margarine. Toch wordt er wel genoten van de margarines van de Jumbo, Becel en Plus en die bevatten ook weinig vet en calorieën. 'Boterachtig', 'romig', waren de lovende proefnotities.

Het lekkerste brood verdient toch echt Bona. Die zit wat betreft vet en voedingswaarden ongeveer in tussen de vetste en de minst vette margarine in. Een goede tip voor ouders: kinderen kiezen voor Plus 'Goede start' en dat is wel de best denkbare start als je kijkt naar de voedingswaarden.

Meld je aan en ontvang de laatste updates direct in je mailbox!

@