ook 'gezondere' kaas kan lekker zijn

Zaterdag 10 november 2018

Welke 30+ kaas is het allerlekkerste?

Je zou toch zeggen dat 30+ belegen kaas qua smaak niet zo heel uiteenlopend kan zijn. Nou, dat blijkt een misvatting. De testers gaan er eens goed voor zitten en komen tot opmerkelijke scores. 

Van 'net plastic' tot 'lekker pittige kaas'

‘Ha kaas!’ roept een proever verheugd en stopt het eerste stukje alvast in zijn mond. Een teug water volgt om de smaak te neutraliseren en het volgende stukje is aan de beurt. Nauwgezet en zo objectief mogelijk houdt hij zijn scores bij, variërend van matig tot redelijk tot uitstekend. 

Dat dezelfde categorie kaas op zoveel manieren beschreven kan worden, is verbazingwekkend. De test biedt verrassende beschrijvingen. Wat te denken van: zout, saai, erg lekker, nietszeggend, droog, mooi oranje, mwah, oke, super, rubber… de aanduiding (30+ belegen) mag dan identiek zijn, de beleving van de merken onderling loopt enorm uiteen. 

Mooi voorbeeld is de Koggelandse – nummer 4 op de totaallijst – die door sommige dames gekwalificeerd wordt als ‘kunstmatig’, terwijl enkele mannen de nasmaak juist zo lekker vinden. Ook hier oordelen mannen en vrouwen verschillend. Kinderen nemen geen blad voor de mond: voor hen zijn sommige merken ‘niet te eten’, terwijl andere ‘super lekker’ zijn. Zelfs de jongste proevertjes weten zich te weren en vermelden in alle eerlijkheid hun eigen bevindingen. 

Er zijn trouwens weinig mensen die niet van kaas houden, en er wordt dan ook volop en met veel plezier geproefd. ‘Heel smaakvol’, knikt proever Henk waarderend, terwijl hij zijn eindconclusie geeft. ‘Daar zaten lekkere kazen tussen.’

Meld je aan en ontvang de laatste updates direct in je mailbox!

@