op zoek naar de smeuïgste

Maandag 31 december 2018

Welke ontbijtkoek is de lekkerste?

Bij een heerlijk (nieuwjaars)ontbijt hoort natuurlijk ontbijtkoek. Heerlijke smeuïge koek die niet plakt, niet taai is of droog en voldoende smaak heeft. En om die te vinden... dat is nogal een uitdaging, vinden onze testers.

De glaasjes water die iedereen op tafel heeft gekregen, zijn geen overbodige luxe: de koek van Koek & bakker (Aldi) en die van de Friese bakkerij Modderman (Jumbo) vinden veel mensen wel erg droog, de 1 de beste (Dekamarkt en Dirk) te taai en van Peijnenburg te 'vast'. Om die lekker te laten smaken is de margarine die we erbij serveerden geen overbodige luxe.

Ook de verschillen in voedingswaarden zijn groot. Zo bevat de koek van Peijnenburg drie keer zoveel vet als die van Koek & bakker. Zou dat de oorzaak zijn dat de laatste zo droog gevonden wordt? Kan, maar Peijnenburg kunnen mensen ook niet bepaald waarderen: deze koek wordt verrassend gedeeld laatste... En dat het de duurste koek uit de test is. De koek van Jb Bussink bevat 40% meer suiker dan de koeken van gwoon, Plus en 1 de beste. In de smaak maakt het in elk geval niet veel verschil: ze eindigen alledrie in de middenmoot.

De overtuigende winnaar is Bolletje: die is enigszins machtig, maar toch niet te droog of te plakkerig. Voor degenen die op de kleintjes willen letten is de koek van Van Zoelen een goede keuze. Deze kost omgerekend slechts iets meer dan een euro per kilo tegen 2 euro 62 voor die van Bolletje.

Meld je aan en ontvang de laatste updates direct in je mailbox!

@