is Calvé echt de lekkerste?

Maandag 10 december 2018

De grote verschillen in pindakaas

Zeg je pindakaas, dan zeg je Calvé. Toen de testers de bakjes met de vele verschillende kleuren pindakaas op tafel kregen, was al snel duidelijk dat een met kop en schouders boven de rest uitstak. Is het die van Calvé of gaat een huismerk aan de haal met de eer?

Sommige pindakazen smaken niet eens naar pinda!

"Ik heb wel voorkeur voor pindakaas die gemaakt is van 100% pinda's, dus zonder toevoegingen." Een aantal van onze testers is stellig in hun mening. Helaas pindakaas, de meeste 100% pindakazen brengen het er niet goed vanaf, met als absolute dieptepunt de AH 100% pindakaas die veruit als laatste eindigt. De 100%-variant van de Jumbo doet het nog het beste, maar komt niet verder dan halverwege de scorelijst.

En is 100% puur nou echt zoveel gezonder dan de andere varianten? Als je onderin de scorelijst op 'Voedingswaarden' klikt, dan zijn in elk geval geen enorme verschillen waar te nemen. Het aantal calorieën is gemiddeld slechts 10% lager, het vetgehalte hooguit 15%. Gek genoeg is er bijna geen verschil in suikers.

We hebben ook de bekendste 'American-style'-pindakaas meegetest: de Skippy. Daar zijn de meningen behoorlijk over verdeeld. Op de fans na vonden de meeste mensen 'm te zoet, te zout of 'te nep'. Voor de fans zullen we op een later moment een test wijden aan deze variant.

Uiteindelijk wint de Calvé overtuigend: 'een heerlijk smeuïge pindakaas', 'prima structuur' en 'echte pindasmaak'. Het is wel de lekkerste keuze en wat betreft suiker- en zoutgehalte is 'ie prima in orde. Wat betreft vet en (dus) het aantal calorieën is 'ie echter niet de meest verantwoorde keuze. Tja...

Meld je aan en ontvang de laatste updates direct in je mailbox!

@