Merken hebben een minder herkenbare smaak dan gedacht

Zaterdag 15 december 2018

Niet iedereen haalt zijn cola eruit

Hou je van Coca-Cola of Pepsi? Of ben je eigenwijs en haal je vaak een huismerk? Wat als je blind proeft: haal je je favoriete merk er dan uit? 100 mensen gaan de uitdaging aan en zakken massaal door het ijs. Zo denkt een groot aantal mensen zeker te weten Coca-Cola te proeven, terwijl het AH Basic is. En de cola van de Plus wordt nogal eens aangezien voor Pepsi. Het meest opvallende feit: een van de twee grote merken scoort erg slecht, slechter dan de meeste huismerken. Is het Coca-Cola of Pepsi? 

Sommige merken smaken niet eens naar cola

De 'authentieke colasmaak', daar gaat iedereen toch een beetje naar op zoek. 'Huismerken hebben dat niet en die haal ik er zo uit.' De testers waren er voordat de test begon nog zo zeker van, maar eenmaal aan het proeven, slaat de onzekerheid toch toe. 'Dit lijkt allemaal wel heel erg op elkaar!'

Hoewel, de dure Red Bull Organic simply cola en de vrij goedkope First Choice cola vallen meteen hopeloos door de mand. 'Rare smaak', 'zuur', 'geen echte cola', zijn de kritieken. De cola van Red Bull vindt werkelijk niemand lekker. Echt iets voor de liefhebbers dus? Ook verrassend in de onderste regionen: Coca-Cola! 'Een rare citroensmaak', 'een vlakke, saaie smaak'. Pubers konden 'm als enige wel waarderen: daar zitten een paar fijnproevers tussen die 'm er zo uithaalden.

Eerlijk is eerlijk: de lekkerste 10 cola's zijn behoorlijk vergelijkbaar met elkaar en afhankelijk van smaak. Tussen vooral huismerken schittert hier ook Pepsi cola.

De uiteindelijke nipte winnaar is de spotgoedkope ok€ cola. Toen we de voedingswaardentabel in deze test openden, dachten we heel even dat er een fout was gemaakt. De winnaar bevat nog minder dan een kwart van de suiker en de calorieën dan bijvoorbeeld Coca-Cola. Dus met het drinken van 4 glazen ok€ cola krijg je minder suiker binnen dan 1 glas Coca-Cola.

We hebben de flessen erbij gehaald en het blijkt te kloppen. Naast suiker bevat de winnaar zoetstoffen als aspartaam. Dat zijn ingrediënten die normaal alleen worden gebruikt in cola light. De ok€ cola wordt echter verkocht als regular cola, er is ook een light-variant. Niemand ervaarde de cola overigens als 'light'.

Meld je aan en ontvang de laatste updates direct in je mailbox!

@