verrassende uitslag

Zondag 11 november 2018

De lekkerste jus d'orange is...

Laten we eerlijk zijn: een vers geperst sapje voert bij de meeste mensen nog altijd de hitlijsten aan. Maar qua houdbaarheid en prijs heeft dit vaak z’n nadelen, terwijl zelf persen bewerkelijk is. Daarom grijpt menigeen naar pak of fles. Wat niet iedereen weet (en wij aanvankelijk ook niet) is dat de meeste supermarktsappen 'uit concentraat' zijn. Hierbij wordt het vocht direct na het persen uit het sap gehaald, vervoerd en in de fabriek weer toegevoegd. Wij testen hier alleen deze sappen, niet de sappen 'niet uit concentraat' uit het koelschap.

Het valt niet mee voor producenten om een sap in een fles te doen die smaakt als zelf geperst.

Sinaasappelsap mag bij 100%getest niet ontbreken. De aanwezigen zitten die 4e november dan ook met belangstelling klaar om te proeven wat al die merken zoal te bieden hebben. De sapjes worden in keurige beugelflessen op de tafels gezet. Stralend geel, de een wat lichter dan de ander, maar niemand kan zien wat wát is. ‘Zou m’n eigen favoriete merk daadwerkelijk de lekkerste zijn?’ vraagt Leo zich af, doelend op Coolbest.

Kleine glaasjes worden gevuld, nog kleinere slokjes genomen. Er zijn liefst dertien soorten die de revue passeren. ‘Smaakt naar abrikoos’, beweert iemand van het merk Pure Fruit, en iemand anders kwalificeert het sap van de Jumbo als de smaak van dubbeldrank. Het zijn willekeurige meningen, gepikt uit een scala aan bevindingen. ‘Dit is een beetje zuur’, beweert een van de jongste aanwezigen van het merk Fairtrade; ze neemt snel een slok water. ‘Heel, heel vies’, schrijft iemand over Fruity King in alle eerlijkheid op.

Ter vergelijking zaten tussen de 'concentraat-sappen' ook twee die niet uit concentraat waren: Tropicana en Innocent. Die eerste wint nipt, maar de sap uit concentraat van Coolbest kan zich goed meten met die van Innocent. Appelsientje moet het doen met een 4e plek.

Binnenkort testen we de supermarktsappen die niet uit concentraat zijn, zoals Tropicana, Innocent en alle 'verse' sappen uit de koeling.

Meld je aan en ontvang de laatste updates direct in je mailbox!

@