'half-light' cola's verkocht als regular

Woensdag 26 december 2018

In 'gewone cola' zit soms aspartaam

Mensen die voor de 'echte colasmaak' gaan, kiezen meestal voor regular die gezoet is met suiker. Degenen die op de lijn letten kiezen voor cola zero, light of max. Deze is altijd gezoet met zoetstoffen als aspartaam. Het verschil in smaak is goed te merken, zo denken veel mensen.

Hoewel instanties als het Voedingscentrum melden dat die stof veilig is, mijden veel mensen het liever. 100%getest ontdekte dat de regular cola’s van ok€ (o.a. Coop, Plus), 1 de beste (o.a. Deen, Dirk) en gwoon (Coop, Hoogvliet) ook met aspartaam worden gezoet. Dit is niet makkelijk uit de verpakking op te maken: alleen de ingrediëntenlijst meldt dit. Wie aspartaam wil mijden moet de kleine lettertjes bestuderen. De term regular is dus enigszins misleidend te noemen.

De genoemde dranken bevatten de helft tot minder dan een kwart van de calorieën van andere regular cola’s. Vreemd genoeg bleek uit een blinde smaaktest met 100 mensen dat dit niet geproefd werd. De cola van ok€ werd zelfs eerste terwijl daar verreweg de minste calorieën in zitten. Vier glazen ok€ cola bevatten nog niet evenveel energie als één glas Pepsi of Coca-Cola.

Meld je aan en ontvang de laatste updates direct in je mailbox!

@